Czym zastąpić mascarpone

0
15906
deser mascarpone

Każda gospodyni domowa lubi mieć dobrze wyposażoną kuchnię. W jej szafkach nie brakuje wszelakich produktów spożywczych, spiżarnia wypełniona jest wekami własnej roboty, a kuchenne szuflady kryją w swoich zakamarkach przeróżne akcesoria do gotowania i pieczenia.
A lodówka zaprasza do siebie zapełnionymi półkami przez same świeże produkty i jak najwyższej jakości. Kuchnia, jako główne pomieszczenie pracy gospodyni, jest zawsze czysta i dokładnie posprzątana. Z wnętrza ulubionej siedziby gospodyni wydobywa się w ciągu dnia zachęcający zapach, składający zapowiedź pojawienia się za niedługo pysznego dania na stole.

Gospodyni jest zawsze dobrze wyposażona w przeróżne artykuły spożywcze i specyfiki, potrzebne jej do gotowania i pieczenia wyśmienitych potraw. Nie dla niej sytuacje, w których czegoś jej brakuje w trakcie przygotowywania posiłku lub jakiegoś składnika nie ma w kuchennych szafkach.
Gospodyni domowa zawsze ma coś w zapasie na wypadek, gdyby nagle czegoś jej zabrakło. Jednak, jak każdemu człowiekowi, także i doświadczonej gospodyni domowej może zabraknąć określonego składnika wskazanego w przepisie kulinarnym. Wtedy trzeba szukać rozwiązań, gdzie tylko się da.

Taka sytuacja spotkała gospodynię Matyldę. W trakcie przygotowywania pysznego, jesiennego jabłecznika według przepisu jej serdecznej koleżanki z Włoch spostrzegła, że w jej lodówce zabrakło serka mascarpone. Serek miał być głównym składnikiem pysznego ciasta inspirowanego południowymi Włochami. Matylda zaczęła rozglądać się po zawartości swoich półek i zadawała sobie pytanie „czym zastąpić mascarpone?”. Potrzebowała szybko znaleźć odpowiedź, dlatego że za dwie godziny mieli pojawić się u niej goście! Nie miała kogo poprosić o pomoc, a do najbliższego sklepu dzieliła ją odległość ponad trzynastu kilometrów. A piekarnik już się grzał i czekał na smaczne ciasto…

mascarpone

Z pomocą przyszła jej książka kucharska, którą otrzymała od kochanej babci na początku swojej przygody z kulinariami. Matylda szybko wzięła do ręki książkę leżącą na półce i otworzyła ją na spisie treści. Odnalazła w nim odpowiedź na swoje pytanie. Rozdział trzeci był zatytułowany „Czym zastąpić mascarpone?”. Kto by się spodziewał, że taka książka będzie kryła odpowiedź na takie pytanie?

Kobieta sprawnym ruchem otworzyła stronę szesnastą, na której miała znajdować się pożądana przez nią informacja. Pod tytułem rozdziału trzeciego napisanego grubą czcionką „Czym zastąpić mascarpone?” znajdowały się dwa rysunki. Te dwa rysunki były zamiennikami serka mascarpone, którego tak bardzo potrzebowała Matylda do upieczenia pysznego jabłecznika.

Jeden z rysunków obrazował serek ricotta. Serek mascarpone można było zastąpić innym serkiem, którym była właśnie ricotta. Ten serek Matylda bardzo często wykorzystywała jako nadzienie do naleśników, które przygotowywała na śniadanie dla swoich dzieci. Proporcja serka ricotta do serka mascarpone była identyczna. Zatem na jedno opakowanie ricotty przypadało jedno opakowanie mascarpone.

Drugi rysunek przedstawiał śmietankę kremówkę i żelatynę. Żelatyna też może być pomocna w kuchni do przygotowania ciasta. Serek mascarpone także można było zastąpić połączeniem ubitej na sztywno śmietanki kremówki z dodatkiem rozpuszczonej w ciepłej wodzie żelatyny. Tak przygotowana mieszanka miała być idealnym zamiennikiem serka mascarpone. Na jedno opakowanie mascarpone przypadał kubeczek śmietanki (400 ml) i jedna łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 5 łyżkach ciepłej wody.

Matylda pospiesznym ruchem odłożyła otwartą książkę na stół i rozpoczęła poszukiwania zarówno ricotty, jak i śmietanki kremówki i żelatyny. Po kilku nieudanych próbach jej znalezienia pudełko żelatyny i kubeczek śmietanki kremówki ukazały się oczom kobiety. Całe szczęście Teraz już wiem czym zastąpić mascarpone i to bez wychodzenia z domu! – pomyślała Matylda.

czym zastąpić mascarpone

Godzinę później Matylda wyciągnęła z piekarnika cudownie pachnące ciasto jabłkowe. Połączenie ubitej śmietanki kremówki i żelatyny doskonale sprawdziło się w roli zamiennika serka mascarpone.

Kilka tygodni później kobieta wypróbowała drugi sposób z trzeciego rozdziału książki kucharskiej pod tytułem „Czym zastąpić mascarpone?”. Tym razem kolejny jabłecznik został przygotowany z użyciem serka ricotta. Ciasto wyszło tak samo cudowne, jak przy wykorzystaniu mieszanki śmietanki kremówki z żelatyną.

Matylda podzieliła się sposobem na zastąpienie serka mascarpone w pysznym jabłeczniku ze swoją koleżanką z Włoch, Paulą. Paula nie wiedziała, że mascarpone można zastąpić czymś innym. Teraz i Paula jest bogatsza w wiedzę czym zastąpić mascarpone i będzie mogła sobie poradzić w sytuacji awaryjnej, gdy popularnego włoskiego serka zabraknie w jej lodówce.

[Głosów:34    Średnia:2.4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here