Coraz częściej nietolerancje pokarmowe dominują nasz jadłospis, wykluczając z niego także zdrowe kasze. Problemem bywa popularny w zbożach gluten. Czy kasza jaglana zawiera gluten?
O dobroczynnym działaniu kaszy na nasz organizm nikogo nie trzeba przekonywać. Lekkie, bogate w witaminy i inne mikroelementy kasze, są doskonałym uzupełnieniem diety, oraz świetnie zastępują popularne w wielu polskich daniach ziemniaki. Większość z nich pochodzi ze zbóż, a tym samym zawiera nietolerowany przez wielu gluten.
Oprócz znanej od dawna celiakli, składnik ten jest zmorą kobiet mających problemy hormonalne. Choroba tarczycy, przede wszystkim głośne w ostatnim czasie hashimoto wyklucza gluten, a tym samym wiele rodzajów kaszy z codziennej diety. Jest on obecny w kaszy gryczanej, mannie. Zawiera go także popularny pęczak, kasza perłowa, bulgur oraz kuskus. Czy kasza jaglana zawiera gluten? Odpowiedź ucieszy zwolenników kaszotto, bo jaglanka jest wolna od zawartości glutenu.
Jaglanka. właściwości i skład
Bezglutenowa, lekkostrawna, pomaga utrzymać równowagę kwasowo – zasadową w naszym organizmie. Zawiera magnez, żelazo oraz witaminy B w stężeniu dużo wyższym niż popularna kasza jęczmienna. Blado żółte drobne kuleczki do złudzenia przypominają kasze typu kuskus, i mogą zastąpić ją w wielu daniach. Jedynie z tą różnicą, że inaczej niż w przypadku kuskusu, na pytanie czy kasza jaglana zawiera gluten, z radością odpowiadamy: nie.
Osoby z nietolerancją ucieszy z pewnością fakt, że oprócz popularnej jaglanki, wykorzystuję się jagłę także do produkcji mąki, a nawet makaronów. Bezglutenowe łakocie, jak domowe ciasteczka bez zawartości glutenu lub naleśniki z dżemem, z jaglanej mąki wychodzą łatwo. Problemem może być tutaj jednak cena. Dlatego mąkę jaglaną warto mieszać z innymi bezglutenowymi produktami, takimi jak: amarantus, mąka kukurydziana lub owsiana. W połączeniu odpowiednich proporcji tych różnych rodzajów mąki, dostaniemy produkty o zróżnicowanej lepkości, kruchości, co jest nie bez znaczenia, szczególnie w trakcie przygotowywania domowych wypieków.
Dobroczynne działania jagły
Czy kasza jaglana zawiera gluten – nie, a dodatkowo doskonale działa na stan naszego organizmu. Wielką popularnością w ostatnim czasie cieszą się diety odkwaszające z użyciem jaglanki. Dzięki niej, oczyszczamy organizm z pominięciem wyczerpującej głodówki. Kasza jaglana pozyskiwana jest z prosa, więc nie należy do produktów niskokalorycznych. Odkwaszając organizm przy jej użyciu spokojnie możemy zaspokoić głód bez ubytku wagi oraz bez braku substancji odżywczych, niezbędnych do dobrego funkcjonowania naszego organizmu.
Zjadana na śniadanie miseczka jaglanki ponadto poprawi naszą koncentrację w ciągu dnia, wyciszy nasz układ nerwowy, a dzięki zawartej w niej ryboflawinie i witaminie B2 wzmocni nasza odporność na bakterie i wirusy. Dlatego jedzenie kaszy jaglanej, oraz produktów od niej pochodzących to idealny sposób na jesienno zimowe dni. Jaglanka z dodatkiem ostrych, rozgrzewających przypraw wysuszy także śluzówkę i pomoże tym samym zwalczyć katar lub choroby zatok.
Jaglanka – królowa kasz
Dlatego dla wielu osób to, czy kasza jaglana zawiera gluten jest bez znaczenia. Inne cechy jaglanki sprawiają, że coraz częściej sięgają po nią osoby dbające o zdrowie i dietę. Mocniejsze włosy i paznokcie, pomoc w profilaktyce chorób oczu, to także zbawcze efekty działania kaszy jaglanej, o której wiedzą tylko wtajemniczeni. Jako jeden z niewielu produktów, kasza ta zawiera też krzem. Wszystko to sprawia, że jaglanka przez wielu dietetyków i ekspertów od zdrowego odżywiania nazywana jest królową kasz.
Jak przygotować idealną jaglankę?
Bez względu na to ile wiemy na temat jaglanki oraz czy kasza jaglana zawiera gluten, czy nie, problemem jest sposób jej przyrządzania. wielu amatorów, chcących przekonać się do regularnego spożywania jaglanki poległo próbując ją przyrządzić. W temacie gotowania, jaglanka bywa bowiem wymagająca. Niezwykle istotne jest dokładne wypłukanie kaszy przed jej użyciem. Kilkukrotne zalewanie kaszy gorącą wodą, pomoże wypłukać zawartą w niej goryczkę, a nieco rozpulchniona kasza, łatwiej i szybciej będzie się gotować.
Niektórzy zalecają użycie wrzątku z czajnika już do samego gotowania, ale nie jest to konieczne. Warto natomiast dodać odrobinę mleka, a jeżeli jesteśmy jego zwolennikami w diecie, nawet w całości ugotować w nim kaszę. Słodycz mleka nada jaglance łagodności i pomoże wypłukać zawartą w niej naturalnie gorycz. Jeśli nie jest dla nas ważne czy kasza jaglana zawiera gluten oraz nie mamy tez innych nietolerancji pokarmowych, na sam koniec warto dodać do ugotowanej kaszy odrobinę masła. Dzięki temu smak zdrowej i pożywnej królowej wszystkich kasz, rozwinie się w pełni.